Човешката мъдрост

todor vanev
Обратна връзка:

Човешката мъдрост

Мнение от todor vanev »

Здравей те на всички ! От доста отдавана искам да засегна една тема , която ми направи впечатление от както съм тик ток платформата. Въпроса ми е следния ,виждаме много знаещи лица по лайфовете хора парадиращи с богословски образования ,историци ,и така модерно наричащи се исследователи на Библията и на всички други религии .Виждаме часове наред дебатиращи Християни с хора от други религии от други де номинации и така на татък .Но това което ме интересува е не се ли залъгваме в така наречената ЧОВЕШКА МЪДРОСТ като знаем словото какво казва за нея.1 Коринтияни 3;19 дава изчерпателен отговор за нашите знания придобити не чрез святия дух а от наши човешки учения .Пример за това аз лично намирам с Апостол Павел като виждаме че той е имал най висша форма на обучение при най добрият учител Гамалиил всеки които е чел знае ранга и славата на този човек и колко трудно е било да се учи при него .Но виждаме как след срещата на Павел с Господ Бог по пътя за Дамаск какво се случва след това .А именно едно от нещата е това което Павел е учил и вярвал цял живот излиза глупост ,до тогава никой и нищо не е било възможно да промени възгледите разбиранията и вярванията му .Но виждаме трансформацията от човешкият ученик Савел и образованият от Бог Павел как с откровението на святия дух той събаря сякъкви човешки учения как точно този който е гонил и затварял хора в тъмници поради учението което е придобил и то от най добрите послецтвие им вади учите и им намира грешките .Но това всичкото не му бе открито от кръв и плът .Идеята с която написах тази тема е именно това че се спря да се търси Божията мъдрост и много хора заблудени в знанията получени от самообразовали се в интернет учители парадират с високо ниво на интелегентност .Нямам нищо лично и несъм против образуванието и образованите хора напротив адмирации но мисълта ми е че всичко трябва да е чрез откровението на Бога.Бог да благослови всички с неговата мъдрост и неговият мир който никой ум не може да схване
Търсещ Христос
Обратна връзка:

Re: Човешката мъдрост

Мнение от Търсещ Христос »

Здравей! Аз съм от един месец тук и също задавам много въпроси. Този за човешкото мъдруване не съм го повдигал тук, но също съм мислил и по него не веднъж. Ясно е, че във всяко време множеството от нас човеците гледаме човекоцентрично, егоцентрично, държим на своето лично човешко мнение и дори често, масово го бъркаме с фактите. Повечето хора смятат, че мнението им е най-важното и че е факт неоспорим. Много пъти ми се е случвало да пиша нещо свързано с мое хоби или дадена наука в обществените мрежи и след това някой да ми пише, че не било така. Значи той идва при мен и спори, но след известно разменяне на изречения да ме обвини, че аз съм спорил, защото съм отговорил на лъжливото му твърдение, не съм мълчал и съм го разобличил. Когато човек няма какво да каже, започва с личните нападки и от самото начало се усеща, че идват за да извъртят истината. (Думата дявол от гръцки значи извъртащ, изкривяващ истината.) И са ме обвинявали, че видиш ли не съм приемал чуждо мнение хахаха. Слава Богу, че не съм приемал лъжа и че Бог ме е опазил в истината, дай Боже всекиму. Значи ние трябва да обичаме ближния, дори враговете си, но трябва да мразим греха и да го изобличаваме, без да съдим. Да казваме истината, да разплитаме лъжата, да обясним приятелски, без да виним някого. Много пъти ми се е случвало да попитам приятелски някого защо прави дадено нещо и смята ли, че е добро, а той да ми отвърне, че това си е негово мнение, негов избор и т.н., стигат до там да отричат обективната истина и изобщо съществуването на обективността, като цяло. Масово промити от пропагандата на Ню ейдж учения смятат, че всичко е субективно и нищо не е обективно в света. Разбира се, че всеки има свободен избор даден му от Бог, но трябва много добре да се знае, че заплатата на греха е смърт, да се знае че за всяко действие и дума човек си носи своята собствена лична отговорност и когато някой се държи зле, лъже, обижда или държи на своите мъдрувания то си навлича лоши последици за себе си. Това, което ти описваш как някакви се възгордяват и издигат в култ мнението си е потресаващо, огромна заблуда. Разбира се, че образованието е добро нещо, самата Библията е доказана и от науката, Христос е доказана историческа личност, не приказка или мит. Всичко в Библията е истина и дори науката да не може да докаже всичко и да противоречи на някои истини в нея, то много неща е доказала. Много неща от Библията са доказани от различните науки днес. Всеки, който си държи на своите мнения, мъдрувания и преценки е заблуден и възгордян човек. Ако човек смята, че не му е нужен Бог то той е в идолопоклонство и гордост. Така мисля аз. Нека и админите на сайта да кажат, те най-добре знаят...

(Не искам да правя забележки за правописа, но поне за изписването на Свети Дух ще помоля да бъде с главни букви от уважение и почит. Благодаря!)
todor vanev
Обратна връзка:

Мнение от todor vanev »

Благодаря за мнението което даде , приемам критики и съвети винаги, така че ти благодаря защото Святия Дух найстина е много важен и заслужава почит.
Аватар
justice
Администратор
Обратна връзка:

Мнение от justice »

.

здравейте...

относно тикток и постоянните дебати между дървените философи там:

А отбягвай глупавите разисквания, родословия, препирни и карания върху закона, защото те са безполезни и суетни. След като съветваш един два пъти човек, който е раздорник, остави го, като знаеш, че такъв се е извратил и съгрешава, та от само себе си е осъден. (Тит 3:9-11)

и ако някой предава друго учение, и не се съобразява със здравите думи на нашия Господ Исус Христос и учението, което е съгласно с благочестието, той се е възгордял и не знае нищо, а има болничава охота за разисквания и препирни за нищожности, от които произлизат завист, разпри, хули, лукави подозрения, крамоли между човеци с развратен ум и лишени от истината, които мислят, че благочестието е средство за печалба. (1Тимотей 6:3-5)

Това им напомнювай и заръчвай им пред Господа да не влизат в препирни за дребнавости, което никак не ползува, а е за развращаване на слушателите. (2Тимотей 2:14)

.
:idea: Може да коментирате, да споделите своето мнение, или да зададете въпрос в раздел "Дискусии" (начало форум --> Дискусии --> Обсъждане на Библейски теми --> бутон Нова тема) :idea:
Публикувай отговор