Думата "ангел" означава вестител, пратеник. В Библията се споменават два вида ангели (херувими, и серафими), които вземат участие в земната история и съдействат за нашето избавяне от греха.
Тогава долетя при мене един от серафимите, като държеше в ръката си разпален въглен, що бе взел с щипци от олтара. И като го допря до устата ми, рече: Ето, това се допря до устните ти; и беззаконието ти се отне, и грехът ти се умилостиви. (Исая 6:6,7)
така Той изпъди Адама; и постави на изток от Едемската градина херувимите и пламенния меч който се въртеше, за да пазят пътя към дървото на живота. (Битие 3:24)
и видя два ангела в бели дрехи седнали там, гдето бе лежало Исусовото тяло, един откъм главата, и един откъм нозете. (Йоан 20:12)
Ангелите са многобройни милиони, но никога не са били обект на поклонение или молитва, те не са приемали почит, която принадлежи само на Бога.
И видях и чух глас от много ангели около престола и живите същества и старейшините; и числото им беше десетки хиляди по десетки хиляди и хиляди по хиляди. (Откровение 5:11)
Тогава аз паднах пред нозете му да му се поклоня; но той ми рече: Недей; аз съм съслужител на тебе и на братята ти, които държат свидетелството за Исуса; поклони се Богу (Откровение 19:10)
Всеки човек има собствен ангел пазител.
Ангел Господен се опълчава около онези които му се боят, и ги избавя. (Псалм 34:7)
Внимавайте да не презирате ни едно от тия малките, защото ви казвам, че техните ангели на небесата винаги гледат лицето на Отца Ми, Който е на небесата. (Матей 18:10)
А Сатана в отговор на Господа рече: Дали без причина се бои Иов от Бога? Не си ли обградил от всякъде него и дома му и всичко що има? Благословил си делата на ръцете му, и имота му се е умножил на земята. (Йов 1:9,10)
В цялата Библия е посочено само едно име на ангел - Гавриил.
Ангелът в отговор му каза: Аз съм Гавриил, който стои пред Бога; и съм изпратен да ти говоря и да ти благовестя това. (Лука 1:19)
Разбунтувалият се херувим е описан като "зорница", "син на зората", "носител на светлина" - преводи от еврейската дума "Хaлел", или латинската "Луцифер", но все пак никъде в Библията не е посочено изрично неговото име отпреди бунта. Исус Христос го нарече "сатана" (противник), а Йоан го нарича "дявол" (клеветник, този който "извърта", или "усуква" истината). Една трета от небесните ангели са го последвали в неговия бунт, и след война на небесата, са били свалени на Земята, заедно с него.
Така казва Господ Иеова: Ти си печат на съвършенство, пълен си с мъдрост и съвършен по хубост, ти бе в Божията градина, в Едем; ти бе обсипан с всякакви скъпоценни камъни; ти беше херувим помазан за да засеняваш; и Аз те поставих така щото беше на Божия свет хълм; ти ходеше всред огнените камъни. ти бе съвършен в постъпките си от деня когато бе създаден, догдето се намери беззаконие в тебе. От много голямата ти търговия напълниха всичко всред тебе с насилие, и ти съгреши; затова те отхвърлих като скверен от Божия хълм, и те изтребих отсред огнените камъни, херувиме засеняващи! Сърцето ти се надигна поради хубостта ти, ти разврати мъдростта си поради блясъка си; Аз те хвърлих на земята, изложих те пред царете, за да те гледат. (Езекиил 28:12-17)
Как си паднал от небето, ти Деннице, сине на зората! Как си отсечен до земята ти, който поваляше народите. А ти думаше в сърцето си: Ще възляза на небесата, ще възвиша престола си над Божиите звезди, ще седна на планината на събраните богове към най-крайните страни на север, ще възляза над висотата на облаците, ще бъда подобен на Всевишния. (Исая 14:12-14)
тогава Исус му каза: Махни се, Сатано, защото е писано: "На Господа твоя Бог да се покланяш, и само Нему да служиш". Тогава дяволът Го остави; и ето, ангели дойдоха и Му прислужваха. (Матей 4:10,11)
И опашката му, като завлече третата част от небесните звезди, хвърли ги на земята; и змеят застана пред жената, която щеше да роди, за да изяде чадото й щом роди. (Откровение 12:4)
И стана война на небесата: Излязоха Михаил и неговите ангели да воюват против змея; и змеят воюва заедно със своите ангели; обаче, те не надвиха, нито се намери вече място за тях на небето. И свален биде големият змей, оная старовременна змия, която се нарича дявол и сатана, който мами цялата вселена; свален биде на земята, свалени бидоха и ангелите му заедно с него. (Откровение 12:7-9)
А кой е архангел Михаил? Той не е ангел, представката "арх" има значението на "главен", "старши", "предишен" - оттам идват думите "монарх", "архиепископ", "археология". Името Михаил може да се преведе и като въпрос "Кой е като Бог?", и като твърдение "Който е като Бог". В Библията се посочва, че той е предводител на ангелите, началника на Божието войнство. "Архангел" е бойното звание на Исус Христос, неговата военна титла.
Но архангел Михаил, когато в борба с дявола се препираше за Моисеевото тяло, не смея да произнесе против него хулителна присъда, но рече: Господ да те смъмри. (Юда 1:9)
Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, с глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христа ще възкръснат по-напред. (1 Солунци 4:16)
Истина, истина ви казвам, иде час, и сега е, когато мъртвите ще чуят гласа на Божия Син, и които го чуят ще живеят. Недейте се чуди на това, защото иде час, когато всички които са в гробовете, ще чуят гласа Му и ще излязат; ония които са вършили добро ще възкръснат за живот, а които са вършили зло ще възкръснат за осъждане. (Йоан 5:25,28,29)
И стана война на небесата: Излязоха Михаил и неговите ангели да воюват против змея; и змеят воюва заедно със своите ангели; обаче, те не надвиха, нито се намери вече място за тях на небето. (Откровение 12:7,8)
Ето как Исус Навин, пророк Даниил и апостол Йоан описват този предводител, началник, архангел на ангелите:
И когато беше Исус Навин при Ерихон, подигна очи и видя, и ето насреща му стоеше човек с измъкнат меч в ръка; и Исус пристъпи при него и му рече: Наш ли си, или от неприятелите ни? А той рече: Не от неприятелите, но за Военачалник на Господното войнство сега дойдох аз. И Исус Навин падна с лицето си на земята и се поклони, и рече му: Що заповядва Господарят ми на слугата си? А Военачалникът на Господното войнство рече на Исуса: Изуй обущата си от нозете, защото мястото на което стоиш, е свето. И Исус стори така. (Исус Навин 5:13-15)
И в онова време великият княз Михаил, който се застъпва за твоите люде, ще се подигне; и ще настане време на страдание, каквото никога не е бивало откак народ съществува до онова време; и в онова време твоите люде ще се отърват - всеки, който се намери записан в книгата. И множеството от спящите в пръстта на земята ще се събудят, едни за вечен живот, а едни за срам и вечно презрение. (Даниил 12:1,2)
След това видях небето отворено, и ето бял кон, и Оня Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен, и съди и воюва праведно. Очите Му бяха огнен пламък, на главата Му бяха много корони и носеше написано име, което никой не знаеше, а само Той; и беше облечен в дреха, попръскана с кръв; и името Му беше Божието слово. И небесните войски, облечени в бял и чист висон, следваха подир Него на бели коне. Из устата Му излизаше остър меч, за да порази с него народите; и Той ще ги управлява с желязна тояга и ще стъпче лина на лютия гняв на Бога Всемогъщий. И на дрехата и на бедрото Му имаше написано име: Цар на царете, и Господ на господарите. (Откровение 19:11-16)
От посочените три случая, установяваме, че:
1. Военачалника на Господната войска приема поклонението на Исус Навин, казва му да изуе обущата от нозете си (също както когато Йехова се яви на Мойсей)
2. Застъпва се за човеците ("защото има само един Бог и един ходатай между Бога и човеците - човекът Христос Исус (1 Тимотей 2:5))
3. Името на предводителя на небесната войска е Божието Слово, Цар на царете и Господ на господарите
Извода че Архангел Михаил не може да бъде никой друг, освен сам Господ Исус Христос, приема още Матю Хенри в края на 17 век.
.
Кой е архангел Михаил?
Кой е архангел Михаил?
Последно издигане justice от 15 Дек 2025, 20:49