.
Когато индианците видели за първи път парен локомотив го нарекли "Огнения кон", защото са нямали понятие какво е влак, и как се задвижва. Може ли мравка чието зрение стига до 8 см, да обясни какво са пръстените на Сатурн? Едно африканче помолило да му изпратят кутийка с малко сняг, за да види най после какво е това. А може ли човек да обясни Бог? За нас, естеството на Бог е тайна. Как има в себе си живот, как може да създава планети, слънца, галактики, как може да поддържа цялата вселена и същевременно да чува всяка жива душа която се моли, как може да бъде навсякъде - всичко това са необясними тайни за нас. Това което знаем със сигурност е, че Бог е добър, милостив и праведен.
Можеш ли да изброиш Божиите дълбочини? Можеш ли да издириш Всемогъщия напълно? Тия тайни са високи до небето; що можеш да сториш? По-дълбоки са от преизподнята; що можеш да узнаеш? (Йов 11:7,8)
Никой никога не е видял Бога; но ако любим един другиго, Бог пребъдва в нас, и любовта към него е съвършена в нас. (1 Йоаново 4:12)
И словото му каза: Излез та застани на планината пред Господа. И ето, Господ минаваше и голям силен вятър цепеше бърдата и сломяваше скалите пред Господа, но Господ не бе във вятъра; а подир вятъра земетръс, но Господ не бе в земетръса; и подир земетръса огън, но Господ не бе в огъня; а подир огъня тих и тънък глас. (3 Царе 19:11,12)
Тогава рече Моисей: Покажи ми моля, славата Си. А Господ му каза: Аз ще сторя да мине пред тебе всичката Моя благост, и ще проглася пред тебе Името Иеова. Рече още: Не можеш видя лицето Ми; защото човек не може да Ме види и да остане жив. Рече още Господ: Ето място при Мене; ти ще застанеш на канарата, и когато минава славата Ми ще те поставя в една пукнатина на канарата, и ще те прикрия с ръката Си догде премина; после ще дигна ръката Си, и ще Ме видиш изотдире, но Лицето Ми няма да се види. И Господ слезе в облака, застана там до него, и прогласи Господното Име. Господ замина пред него и прогласи: Господ, Господ, Бог жалостив и милосърд, дълготърпелив, Който изобилва с милост и с вярност, Който пази милост за хиляди поколения, прощава беззаконие, престъпление и грях, но никак не обезвинява виновния, въздава беззаконието на бащите върху чадата и върху внуците им, до третото и до четвъртото поколение. (Изход 33,34)
В Библията няма подробно описание за външността на Бог, а по скоро се описва неговата доброта, милост и справедливост - неговата духовна същност. Разграничени са трите лица на Бог, наречени Отец, Син и Свят дух.
И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие (Битие 1:26)
И като се кръсти, Исус веднага излезе от водата; и ето, отвориха Му се небесата и видя Божият Дух, че слиза като гълъб и се спускаше на Него; и ето глас от небесата който казваше: Този е възлюбеният Ми Син, в Когото е Моето благоволение. (Матей 3:16,17)
Идете, прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух (Матей 28:19)
И Аз ще поискам от Отца, и Той ще ви даде друг Утешител, за да пребъдва с вас до века. А Утешителят, Светият Дух, когото Отец ще изпрати в Мое име, той ще ви научи на всичко, и ще ви напомни всичко, което съм ви казал. (Йоан 14:16,26)
Ровенето в тая тема и държането непременно да се обясни естеството на Бог според нашите човешки представи, са камък за препъване на много хора. Трите състояния на водата са различни - вода, пара и лед, но химическият състав е все един и същ - H2O. По правилния превод на думата за Бог, е "Божество". Според написаното в Библията, трите лица на Божеството са отделни, независими личности, но единни по възгледи, намерения и мисли. Между трите лица на Божеството има абсолютна хармония. Божеството има само по себе си Живот, то е вечно съществуващо и неумиращо. Не става въпрос за 1+1+1=3, а за 1х1х1=1.
Който сам притежава безсмъртие, обитавайки в непристъпна светлина; Когото никой човек не е видял, нито може да види; Комуто да бъде чест и вечна сила. (1 Тимотей 6:16)
Аз и Отец едно сме. (Йоан 10:30)
Благодатта на Господа Исуса Христа, любовта на Бога и общението на Светия Дух, да бъде с всички вас. (2 Коринтяни 13:14)
Филип Му казва: Господи, покажи ни Отца, и достатъчно ни е. Исус му казва: Толкова време съм с вас и не познаваш ли Ме Филипе? Който е видял Мене, видял е Отца; как казваш ти: Покажи ми Отца? (Йоан 14:8,9)
Съвет към всички, които настояват да дълбаят в тази тема - оставете на мира това което Бог е счел да остави като тайна, съсредоточете се върху очистването на вашите характери за вечността, и упътвайте тия които търсят Бога.
И над простора който бе върху главите им, се виждаше подобие на престол, наглед като камък сапфир; и върху подобието на престола имаше подобие наглед като човек седящ на него нависоко. И видях нещо наглед като светъл метал, като изглед на огън в него от всяка страна; от това което се виждаше че е кръстът му и нагоре, и от това което се виждаше че е кръстът му и надолу, видях като изглед на огън обиколен със сияние. Какъвто е изгледът на дъгата в облака в дъждовен ден, такъв бе изгледът на обикалящото сияние. Това бе изгледът на подобието на Господната слава. И когато го видях паднах на лицето си, и чух глас на едного който говореше. (Езекиил 2:26-28)
и ето, престол беше поставен на небето, и на престола седеше Един. И седналият приличаше на камък яспис и сардис; имаше около престола и дъга, наглед като смарагд. (Откровение 4:2,3)
Гледах догдето се положиха престоли, и Старият по дни седна, чието облекло беше бяло като сняг, и космите на главата Му като чиста вълна, престолът Му - огнени пламъци, и колелата Му пламенен огън. Огнена река излизаше и течеше пред Него; милион служители Му слугуваха, и мириади по мириади стояха пред Него. (Даниил 7:9,10)
Слава да бъде на нашия велик Бог, за неговата доброта, праведност и милост!
.
Едно Божество - Отец, Син и Святия дух
Едно Божество - Отец, Син и Святия дух