Защо има толкова много църкви, коя е истинската?

Аватар
justice
Администратор
Обратна връзка:

Защо има толкова много църкви, коя е истинската?

Мнение от justice »

От древността, по кръстопътищата се слагат указателни табели, за да може пътниците да изберат посоката, която търсят. В нашето съвремие използваме GPS координати, и пътят ни е ясно начертан. Но какво би станало, ако някой нарочно завърти табелите в грешна посока, или целенасочено промени координатите на навигацията? В резултат, пътниците ще си мислят че пътуват във вярната посока, но всъщност ще бъдат заблудени, и ще се озоват на погрешно място.

И Господ вървеше пред тях, денем в облачен стълб за да ги управя из пътя, а нощем в огнен стълб за да им свети, та да пътуват денем и нощем. (Изход 13:21)

И ушите ти ще слушат зад тебе слово, което когато се отклонявате на дясно, и когато се отклонявате на ляво, ще казва: Тоя е пътят, ходете по него. (Исая 30:21)

Исус му казва: Аз съм пътят, и истината, и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене. (Йоан 14:6)

Бог винаги е указвал верния път, но дори още Адам и Ева се отклониха от него, въпреки че бяха предупредени. Техните синове - Каин и Авел спориха по какъв начин да се покланят на Господ Бог, въпреки че това беше изрично посочено в жертвената система. През цялата земна история наблюдаваме разминаването между Божия път, и пътищата на човеците следващи измамни заблуди.

Людете Ми станаха изгубени овце, пастирите им ги заблудиха, накараха ги да се скитат по планините; те отидоха от планина на хълм, забравиха кошарата си. (Еремия 50:6)

И Господ казва: Понеже оставиха Моя закон който поставих пред тях, и не послушаха гласа Ми, нито ходиха по него, но ходиха по упоритостта на своето сърце, и подир ваалимите, както ги научиха бащите им (Еремия 9:13,14)

Внимавайте на себе си, и на цялото стадо в което Светият Дух ви е поставил епископи, да пасете църквата на Бога, която Той придоби със Собствената Си кръв. Аз зная, че подир моето заминаване ще навлязат между вас свирепи вълци, които няма да жалят стадото; и от самите вас ще се издигнат човеци, които ще говорят извратено, та ще отвличат учениците след себе си. (Деяния 20:28-30)

Нежеланието на човеците да следват ясния Божи глас, отказът да бъдат послушни на Свещеното писание и отхвърлянето на пророците които Бог изпращаше, доведе до появата на най различни човешки тълкувания и учения. В древността, Илия събра целия Израил на планината Кармил, за да унищожи поклонението към фалшивия бог Ваал. По времето на Исус, фарисеите и садукеите спореха и враждуваха помежду си поради различни учения, а в съвременния свят виждаме как православната и католическата църкви (взаимно анатемосали се през 1054 г.) имат противоречащи разбирания. Защо вярващите в древността, или християните днес, не могат да се разберат помежду си?

Тогава ми рече Господ: Лъжливо пророкуват пророците в името Ми; Аз не съм ги пратил, нито съм им заповядал, нито съм им говорил; те ви пророкуват лъжливо видение, гадание, суетата и измамата на своето сърце. Затова, така казва Господ за пророците които пророкуват в Моето име Без да съм ги изпратил, но които казват: Нож и глад не ще има в тая страна - с нож и с глад ще бъдат изтребени тия пророци. (Еремия 14:14,15)

Защото ще дойде време когато няма да търпят здравото учение; но понеже ги сърбят ушите, ще си натрупат учители по своите страсти, и като отвърнат ушите си от истината, ще се обърнат към басните. (2 Тимотей 4:3,4)

както пише и във всичките си послания когато говори в тях за тия работи; в които послания има някои неща мъчни за разбиране, които неучените и неутвърдените изопачават, както правят и с другите писания, за своята погибел. (2 Петрово 3:16)

Библията и Исус Христос описват верните последователи като послушни овце, които познават не друг, а точно неговия глас, и обитават не друга, а точно неговата кошара.

Господ е Пастир мой, няма да остана в нужда. На зелени пасбища ме успокоява, при тихи води ме завежда. Освежава душата ми, води ме през прави пътеки заради името Си. (Псалм 23:1-3)

Горко на пастирите, които погубват и разпръсват овцете на паството Ми! казва Господ. (Еремия 23:1)

Непременно ще те събера цял, Якове; Непременно ще прибера останалите от Израиля; Ще ги туря заедно като овце в кошара, Като стадо всред пасбището им; голям шум ще направят поради множеството човеци. (Михей 2:12)

Аз съм добрият пастир, и познавам Моите, и Моите Мене познават, също както Отец познава Мене, и Аз познавам Отца, и Аз давам живота Си за овцете. И други овце имам, които не са от тая кошара, и тях трябва да доведа; и ще чуят гласа Ми, и ще станат едно стадо с един пастир. (Йоан 10:14-16)

Явно има различни пастири (с различни от Христовите учения), различни овце (непознаващи Христовия глас и неследващи го), и различни кошари (освен истинската). В Библията, освен с кошара, църквата (общността от вярващи, а не сградата) е представена и като жена.

защото ревнувам за вас с божествена ревност, понеже ви сгодих с един мъж, да ви представя като чиста девица на Христа. (2 Коринтяни 11:2)

Видях и светия град, новия Ерусалим, да слиза из небето от Бога, приготвен като невеста украсена за мъжа си. Откровение (21:2)

Тогава дойде един от седемте ангела които бяха натоварени със седемте последни язви и държаха седемте чаши, и ми проговори казвайки: Дойди, ще ти покажа невестата, жената на Агнето. И отведе ме чрез Духа на една голяма и висока планина, и показа ми светия град Ерусалим, който слизаше от небето от Бога (Откровение 21:9)

В последната книга на Библията - Откровение, са ни представени две твърде различни жени, образи на истинската и отстъпилата църкви:

И голямо знамение се яви на небето - жена облечена със слънцето, с луната под нозете и, и на главата и корона от дванадесет звезди. Тя бе непразна и викаше от родилни болки, като се мъчеше да роди. И яви се друго знамение на небето, и ето голям червен змей, който имаше седем глави и десет рога, и на главите му седем корони. И опашката му, като завлече третата част от небесните звезди, хвърли ги на земята; и змеят застана пред жената която щеше да роди, за да изяде чадото и щом роди. И тя роди мъжко дете, което има да управлява всичките народи с желязна тояга; и нейното чадо бе грабнато и занесено при Бога, дори при Неговия престол. И жената побягна в пустинята, гдето имаше място приготвено от Бога, за да я хранят там хиляда двеста и шестдесет дни. (Откровение 12:1-6)

И дойде един от седемте ангела които държаха седемте чаши, та поговори с мене казвайки: Дойди, ще ти покажа съдбата на голямата блудница която седи на много води; с която блудстваха земните царе, и земните жители се опиха от виното на нейното блудствуване. И тъй, той ме заведе духом в една пустиня, гдето видях жена седяща на червен звяр пълен с богохулни имена, който имаше седем глави и десет рога. Жената бе облечена в багреница и червено, украсена със злато, скъпоценни камъни и бисери, и държеше в ръката си златна чаша, пълна с мръсотии и с нечистотиите от нейното блудствуване. И на челото и имаше написано това име: Тайна, великий Вавилон, майка на блудниците и на гнусотиите на земята. И видях че жената се беше опила от кръвта на светиите, и от кръвта на Исусовите мъченици; и като я видях, зачудих се твърде много. (Откровение 17:1-6)

Каква е съдбата на двете жени (истинската и фалшивата църкви)?

И като видя змеят че биде свален на земята, той почна да преследва жената която бе родила мъжкото дете. И дадоха се на жената двете крила на голям орел, за да отлети на мястото си в пустинята, гдето да я хранят за време и времена и половин време, скрита от лицето на змея. И змеят изпусна след жената из устата си вода като река, за да направи да я завлече реката. Но земята помогна на жената, защото земята отвори устата си, та погълна реката която змеят беше изпуснал из устата си. Тогава змеят се разяри против жената, та отиде да воюва против останалите от нейното потомство, които пазят Божиите заповеди и държат свидетелството за Исуса. (Откровение 12:13-17)

След това видях друг ангел който слизаше от небето, имайки голяма власт; и земята се просвети от неговата слава. Той извика със силен глас, казвайки: Падна, падна великият Вавилон и стана жилище на бесовете, свърталище на всякакъв нечист дух и свърталище на всякаква нечиста и омразна птица; защото всички народи пиха от виното на нейното разпалено блудствуване, и земните царе блудствуваха с нея, земните търговци се обогатиха от безмерния й разкош. И чух друг глас от небето, който казваше: Излезте от нея, люде Мои, за да не участвувате в греховете и, и да не споделяте язвите и, защото греховете и стигнаха дори до небето, и Бог си спомни нейните неправди. Въздайте и, както и тя е въздала, да! платете и двойно според делата и, с чашата с която е черпила, почерпете я двойно. Колкото е прославила себе си и е живяла разкошно, толкоз мъки и печал и дайте; защото казва в сърцето си: Седя като царица, не съм вдовица, и печал никак няма да видя. Затова в един ден ще дойдат язвите и, мор, печал и глад, и тя ще изгори на огън; защото могъществен е Господ Бог, който я съди. И земните царе, които са блудствували и живели разкошно с нея ще заплачат и заридаят за нея, когато видят дима от изгарянето и. Отдалеч ще стоят поради страх от мъките и, и ще казват: Горко, горко на тебе, велики граде Вавилоне, крепки граде, понеже в един час дойде съдбата ти! И един силен ангел взе един камък голям като воденичен, та го хвърли в морето и рече: Така стремително ще бъде тръшнат Вавилон, великия град, и няма вече да се намери. И в него се намериха кърви от пророци и от светии, и от всичките заклани на земята. (Откровение 18:1-10,21,24)

В описанието на истинската църква която е гонена от разярения червен змей, виждаме че нейните потомци "пазят Божиите заповеди".

И по това сме уверени че Го познаваме, ако пазим заповедите Му. Който казва: Познавам Го, а заповедите Му не пази, лъжец е, и истината не е в него. Но ако някой пази словото Му, неговата любов към Бога е наистина съвършена. По това знаем, че сме в Него. (1 Йоаново 3-5)

Който има Моите заповеди и ги пази, той Ме люби; а който Ме люби ще бъде възлюбен от Отца Ми, и Аз ще го възлюбя, и ще явя Себе Си нему. (Йоан 14:21)

Нека прибягнат при закона и при свидетелството! Ако не говорят според това слово, наистина няма зазоряване за тях. (Исая 8:20)

А за десетте рога, те са десет царе които ще се издигнат от това царство; и след тях ще се издигне друг, който ще се различава от първите и ще покори трима царе. Той ще говори думи против Всевишния, ще изтощава светиите на Всевишния, и ще замисли да промени времена и закони; и те ще бъдат предадени в ръката му до време и времена и половина време. Но когато съдилището ще заседава, ще му отнемат владичеството, за да го изтребят и погубят до край. (Данаил 7:24-26)

Докато последователите на истинската църква "пазят Божиите заповеди", фалшивата църква "ще замисли да промени времена и закони". Кое разярява толкова много змея, къде в десетте заповеди на Божия закон се говори за време? - в най дългата, четвърта заповед, описваща почивния ден Събота, който Бог изрично е отредил за поклонение Нему.

Помни съботния ден, за да го освещаваш. Шест дни да работиш и да вършиш всичките си дела, а на седмия ден който е събота на Господа твоя Бог, да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, нито добитъкът ти, нито чужденецът, който е отвътре вратите ти; защото в шест дни Господ направи небето и земята, морето и всичко що има в тях, а на седмия ден си почина; затова Господ благослови съботния ден и го освети. (Изход 20:8-11)

Точно тази четвърта заповед, която сам Господ Бог ни заповядва да "помним", е толкова пренебрегвана, задрасквана, преправяна, заличавана и променяна в днешните отстъпили църкви, които са приели фалшивата Неделя като ден за поклонение Богу. Всички те твърдят в хор, че Съботата е отпаднала поради възкресението на Исус в Неделя. А какво пише в Библията?

Всичките Му заповеди са непоколебими, утвърдени са до вечни векове, като са направени във вярност и правота. (Псалм 111:7,8)

Говори тъй също на израилтяните, казвайки: Съботите Ми непременно да пазите, защото това е знак между Мене и вас във всичките поколения, за да знаете че Аз съм Господ, Който ви освещавам. (Изход 31:13)

Но по-лесно е небето и земята да преминат, отколкото една точка от закона да падне. (Лука 16:17)

Един от белезите на истинската църква е, че тя ще спазва всичките десет заповеди, включително Божията почивка - съботния ден, точно според писаното в Библията.

.
:idea: Може да коментирате, да споделите своето мнение, или да зададете въпрос в раздел "Дискусии" (начало форум --> Дискусии --> Обсъждане на Библейски теми --> бутон Нова тема) :idea:
Публикувай отговор