.
А на следния ден, когато те пътуваха и наближаваха до града, около шестия час Петър се качи на къщния покрив да се помоли. И като огладня, поиска да яде; но докато приготвяха, той дойде в изстъпление и видя небето отворено, и някакъв съд като голяма плащаница да слиза, спускана чрез четирите ъгъла към земята. В него имаше всякакви земни четвероноги и животни и небесни птици. И дойде глас към него: Стани, Петре, заколи и яж. А Петър рече: Никак, Господи, защото никога не съм ял нищо мръсно и нечисто. И пак дойде към него втори път глас: Което Бог е очистил, ти за мръсно го не считай. (Деяния 10:9-15)
Извадени от контекста, тия стихове се използват от някои, за доказване че вече няма значение дали се ядат чисти или нечисти храни (подробно описани в Левит 11 и Второзаконие 14 глави).
Това е законът за животните, за птиците, за всяко одушевено което се движи във водите, и за всяко одушевено което пълзи по земята, за да правите разлика между чистото и нечистото, и между одушевеното което бива да се яде, и одушевеното което не бива да се яде. (Левит 11:46,47)
Да не ядеш нищо мръсно. (Второзаконие 14:3)
Бог не се променя и не може първо да заповяда едно, а после да заповяда друго, и по тая причина, самия Петър беше в недоумение от това противоречие.
защото Аз Господ не се изменявам (Малахия 3:6)
а докато Петър беше в недоумение, какво значеше видението, което беше видял (Деяния 10:17)
Верен на Божиите правила, постановления и заповеди, Петър три пъти отказа да яде нечиста храна.
Но аз рекох: Никак, Господи, защото никога не е влизало в устата ми нещо мръсно или нечисто. (Деяния 10:14 и 11:8)
Защо е това привидно противоречие? Ако се прочете цялата описана история (Деяния 10:1 до Деяния 11:18), се вижда повече от ясно, че става въпрос за отношението на юдеите към езичниците. Беше считано за оскверняване и омърсяване всяко общуване с езичник, дори след пазаруване по пазарите, всеки евреин трябваше да измие ритуално ръцете си, понеже се е допирал или разменял стоки и пари с езичник. Имаше евреи които питаха "А кой е моят ближен" (Лука 10:25-37), с идеята че само те са Богоизбрани, а другите народи не заслужават Божиите милости.
И рече им: Вие знаете колко незаконно е за юдеин да има сношение или да дружи с иноплеменник; Бог, обаче, ми показа, че не бива да наричам никого мръсен или нечист. (Деяния 10:28)
И когато Петър влезе в Ерусалим, ония които бяха от обрязаните се препираха с него казвайки: При необрязани човеци си влизал, и си ял с тях. (Деяния 11:2,3)
и Духът ми каза да отида с тях, и никак да не правя разлика между човеците (Деяния 11:12)
Законът за чисти и нечисти храни, който сам Господ Бог е дал на човеците, не биха се променили от жертвата на Исус Христос на кръста. Както по времето на стария завет, така и по наше време, нечистата свиня си остава нечиста свиня. Здравето ни зависи от това с което се храним, от това което пием, и от грижите които полагаме за нашето физическо тяло. Славната история описана в Деяния 10 показва, че всички ние сме Божии чада имащи нужда от спасение, и никой не бива да презира другите, без значение на племе, раса, социално положение или каквото и да е.
.
Стани, Петре, заколи и яж...
Стани, Петре, заколи и яж...
Последно издигане justice от 12 Фев 2024, 11:39